- Tämä tapahtuma on mennyt.
Event Series:
Apinavartit
Apinavartit
15.8. klo 15:00 - 15:30
Vaihtuvasisältöisillä apinavarteilla perehdytään muun muassa yksittäisiin lajeihin ja ilmiöihin. Vartille pääset osallistumaan Kuopion Museon pääsylipulla (13 / 7 €, alle 18-v. maksuton), Museokortti käy.
Kesto 15–30 minuuttia.
Apinavarttien aiheet ja ajankohdat
- To 13.6. klo 15 Monimuotoinen Madagaskar: Madagaskar oli 170 miljoonaa vuotta sitten vielä keskellä mannerta, mutta nykyään se on maailman neljänneksi suurin saari. Vuosimiljoonien eriytyminen ja lukuisat elinympäristöt ovat mahdollistaneet monimuotoisten puoliapinaheimojen kehittymisen saarelle.
- To 20.6. klo 15 Söpö ja myrkyllinen: Hidaslorit ovat Kaakkois-Aasiassa asustavia otuksia, joiden ulkokuori todella pettää. Valtavan suloiset karvapallot ovat nimittäin varsin myrkyllisiä.
- To 27.6. klo 15 Puuttuva rengas: Vuonna 1953 tiedemaailmaa ravisteli skandaali: maailman kuuluisin fossiili paljastui väärennökseksi, ja lähes kaikki, mitä tiedettiin ihmisten ja simpanssien yhteisestä historiasta, joutui romukoppaan.
- To 25.7. klo 15 Mikä kädellisen puusta ajoi? Maankuoren repeämästä alkanut Itä-Afrikan hautavajoamasysteemin synty on esimerkki geologisesta prosessista, joka on vaikuttanut evoluution kulkuun ja siten muun muassa kädellisten kehitykseen.
- To 1.8. klo 15 Jumalalliset apinat: Jumalten sanansaattajia ja onnenkantamoisia, apinoista on moneksi! Kädellisiä esiintyy erilaisissa rooleissa myyteissä ja uskomuksissa ympäri maailman. Tällä vartilla luodaan lyhyt katsaus muutamiin myyttisiin apinoihin.
- To 8.8. klo 15 King Kongista Herra Tossavaiseen: Kädelliset esiintyvät useassa etenkin 1900-luvulla länsimaissa tuotetussa kirjassa, elokuvassa ja pelissä. Mitä kaikkia apinoita populaarikulttuurista löytyy, ja millaisia rooleja sukulaisillemme on näissä teoksissa annettu?
- To 15.8. klo 15 Ensimmäiset esivanhemmat: Omat juuret ovat kiinnostaneet meitä ihmisiä pitkään. Tällä vartilla tutustutaan ensimmäisiä kädellisiä etsineiden paleontologien työhön ja heidän tekemiinsä kiehtoviin löytöihin.
- To 22.8. klo 15 Mölinää sademetsässä: Trooppisessa Amerikassa elävät mölyapinat kuuluvat maailman äänekkäimpiin eläimiin. Mutta ne osaavat muutakin kuin metelöidä – ne voivat muodostaa eläviä apinasiltoja puusta puuhun pienille poikasilleen.
- To 29.8. klo 15 Ai-ai – Madagaskarin erikoistuja: Madagaskarin metsissä kiipeilee yöaikaan omituinen ilmestys. Varsin erikoinen sormieläin koputtelee pitkillä ohuilla sormillaan puunrunkoja, etsien toukkia puunrungon uumenista. Millaisesta eläimestä on kyse ja miten se oikeastaan elää?
- To 5.9. klo 15 Sukututkimusta – kädelliset tieteessä: Kädelliset ovat kiinnostaneet ihmisiä jo kauan ennen kuin Darwin järisytti tiedemaailmaa ehdottamalla meidän olevan sukulaisia. Mitä kädellisistä on ajateltu ja miten niitä on tutkittu eri aikoina, ja millainen on sukulaistemme rooli tieteen historiassa?
- To 12.9. klo 15 Sukupuuttoaallot elämän uudistajina: Noin 66 miljoonaa vuotta sitten Maahan iskeytyi asteroidi, jonka tuhovoima ”pyyhkäisi” maapallon elonkirjosta dinosaurukset. Joukkotuhoa seurasi kuitenkin runsauden aika. Uudet lajit ja eliöryhmät saivat tilaa kehittyä, niiden mukana myös kädelliset.
- To 19.9. klo 15 Kätevä käsistään – varhaisten ihmisten ja ihmisten kivityökalut: Vanhimmat kivestä valmistetut työkalut ovat lähes kolme miljoonaa vuotta vanhoja, ja kiviesineet kuuluivat pitkään nykyihmisenkin työkalupakkiin. Kivikausi on ihmisen esihistorian pisin vaihe, ja se jaetaan vaiheisiin mm. työkalujen mallin ja valmistustekniikan perusteella.
- To 26.9. klo 15 Berberiapina – Gibraltarin ”pitkäkyntinen”: Berberiapina eli magotti on ihmisen lisäksi Euroopan ainoa luonnonvarainen kädellinen. Näitä veijareita voit tavata Gibraltarin vuoristoseuduilla. Varomaton turisti saattaa joutua varkauden kohteeksi, sillä nämä apinat osaavat kähveltää ruokansa varsin ovelasti.